Quantified Student Conference 2016 zeer succesvol!

Scorion nieuws Reacties uitgeschakeld voor Quantified Student Conference 2016 zeer succesvol!

“Wat een topdag…” zei een van de gasten in de deuropening naar buiten. Op zich ook niet zo vreemd, als je kijkt naar het programma en de deelname. Vanuit het hele land kwamen wetenschappers, onderwijskundigen, ICT-ers en andere hipsters in Deventer bijeen voor de tweede annual Quantified Student Conference 2016, georganiseerd door de mensen achter Quantifiedstudent.nl.

Na de opening door dagvoorzitter Roel Smabers, nam dr. Maartje van den Boogaard ons mee door een landschap met een de toonaangevende onderzoeken over studiesuccces (van onder andere de net gepromoveerde dr. Nynke Bos, maar ook op basis van haar eigen onderzoek). Studiesucces is een dermate complexe kluwe aan factoren waardoor het bijna niet te ontrafelen lijkt. Deze conclusie nemen we voor onze eigen rekening. Zeer boeiend en wetenschappelijk betoog! Kijk naar de data die er al is. Dat levert al een prachtig dashboard op.

Rens van der Vorst presenteerde de praktische kant van dezelfde medaille. Of misschien wel een andere. Dat weten we nog niet. Is het beter om te beginnen met de dingen we kunnen meten? Fitbits, appjes om aanwezigheid te meten, aantal stappen? Is dat waarmee we studiesucces gaan voorspellen? Rens denkt van wel. Sterker nog: hij betoogt dat de weg van het onderzoeken van alle variabelen een heilloze weg is. Volgend jaar zien we hopelijk wie er op het juiste spoor zit.

Jacob Hauth kreeg een kwartiertje om zijn aanstaande promotieonderzoek te presenteren. Hij gaat (populair gezegd) onderzoeken hoe learning analytics inzicht geven in de effectiviteit en mogelijke optimalisatie van de inzet van portfolio’s. Als onderzoeksdata zal hij voor een belangrijk deel kijken naar anonieme data die is verzameld met behulp van het medisch e-portfolio Scorion dat bij de huisartsenopleiding en bij zijn geneeskunde opleiding aan het Radboud UMC wordt gebruikt.

Robert Smeenk liet zien dat Parantion met Scorion eigenlijk al sinds 2008 aan programmatisch toetsen doet. Een surf-project (DINK) dat in 2008 is gestart met onder anderen de Hogeschool Utrecht was een van de eerste toepassingen van de portfolios zoals deze nu door de Universiteit Utrecht (EPA’s) geïmplementeerd gaat worden. De dashboards zoals van Purdue University Indiana (project Signals) in 2009 ontwikkelde zaten toen ook al in Scorion. 1,2 miljoen unieke formulieren en 80 miljoen antwoorden zijn inmiddels in Scorion ingevuld. Letterlijk een schat aan onderzoeksdata, zonder data te hoeven verzamelen….
Peter Joosten toonde de wereld van het bio-hackers en gezondheids experimenten op zichzelf in het projectleven.nl. Een bijzonder boeiende presentatie over wat we allemaal kunnen meten en wat je allemaal kunt beïnvloeden in je eigen leefwereld. Hij meet werkelijk alles en blogt daarover. De heerlijke tapasmaaltijd sloeg hij over. Want deze maand deed hij een experiment waarin hij alleen mysterieuze groene zakjes droogvoer nuttigt. Een maand lang….

De foto hiernaast demonstreert hij even hoe hij met een masker op hardloopt om niet zoals iedereen alleen de hartslag te meten, maar ook de zuurstofopname en -afgifte en andere lichaamsgassen en sappen… De chip in zijn hand meet nog het een en ander. Of we allemaal een superhuman kunnen worden en hoeveel % van het lichaam en geest nog authentiek zijn als we 1000 jaar oud worden?

Last but not least: Joost Plattel. Betreedt het pand met zijn skateboard in de hand. Op zijn onnavolgbare wijze neemt Joost ons bij de hand door het land van hippe, gekke, bizarre en bijzondere toepassingen van data, opnemers en teruggevers. Een bizarre app die op basis van social media jou kan vertellen hoe je iemand het best kunt benaderen. Vooral handig als je mensen voor het eerst ontmoet. Of het betrouwbaar is? Probeer het.

Presentaties en programma

In de loop van deze week komen alle presentaties van de dag hieronder te staan

Presentatie Rens van der Vorst

Presentatie Peter Joosten

Program

12.30 – 13.15 Lunch

13.15 – 13.25 Roel Smabers (CEO Parantion): Programma, Metrics en Quantified Organization.
13.25 – 14.05 Maartje van den Bogaard (Leiden University): Studiesucces & Learning Analytics
14.05 – 14.45 Rens van der Vorst (Fontys University of applied science): How Fontys Quantifies her students

14.45 – 15.00 Pauze

15.00 – 15.15 Jakob Hauth (Radboud Medical University): Metrics and big data research on students results.
15.15 – 15.30 Robert Smeenk (Scorion consultant Parantion): QS met Scorion and dashboard
15.30 – 16.15 Peter Joosten (Blogger projectleven.nl) : The Quantified Student is here
16.15 – 16.45 Joost Plattel (data stategist at Plattel): Quantified self in real life.
16.45 – 17.00 Plenair: The next step

17.00 – 18.30 Bitterballs and drinks

» Scorion nieuws » Quantified Student Conference 2016 zeer...
On 14 december 2016
By

Comments are closed.

« »